Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Nybegynner >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Nybegynner
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Britt Brynildsen © Håvard Støre Andresen © -mette-
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Råd om sky kakadue?
1  

martin
Medlem male.gif
Fra: Oslo
Hei,

vår kakadueciklide-hann har blitt sky og passiv etter introduksjon av et indianergoby-par, og som nybegynnere gjør det oss nervøse.. Noen råd?

I begynnelsen var nevnte kakadue (som vi har sammen med én hunn) aktiv og utforskende, og viste seg frem for hunnen. Indianergobiene har forandret den helt, og nå gjemmer den seg i en kokosnøtthule og kommer ikke en gang ut ved foring. Vi er redd den ikke tar til seg noe særlig, og den har sluttet å interessere seg for hunnen. Dette er stikk i strid med hva vi har snappet opp i butikk og på nett, da vi trodde eneste mulige problem med kakadue/indianergoby-kombinasjonen kunne være at gobiene ville bli jaget rundt og bli skye. Kakadue-hunnen oppfører seg forresten etter boka, er uredd og tolerer ikke alt for nærgående gobier.

Er det noen grunn til bekymring, eller er det bare å godta at vi har en pysekakadue? Vi anskaffet forøvrig indianergobiene for en uke siden -- mulig vår sarte kakadue trenger mer tid på seg?

 
Postet 15.01.2006 kl. 20:17
[Rapportér innlegg]
2  

Therese
Medlem female.gif
Fra: Blindern
hei, har ikke noen råd egentlig, men har observert at mine kakadueciklider trives i et rolig miljø. kanskje det brått ble litt for mye liv i karet?

 
Postet 15.01.2006 kl. 23:13
[Rapportér innlegg]
3 Bukvannsott?

martin
Medlem male.gif
Fra: Oslo
Oj, kanskje den er syk?

La i går merke til at kakaduen (hannen) har antydning til utstående skjell på siden. Og jeg synes den virket stor, ikke direkte oppblåst, men iallfall tykkere enn den var før. Og etter å ha lest litt på nettsider i dag melder mistanken om bukvannsott seg. Den andre kakaduen (hunnen) og de øvrige fiskene er symptomfrie. Mulig at tilstanden ikke hadde noe med indianergobiene å gjøre tross alt, eller at de var bærere av sykdom?

Et symptom til: Kakaduehunnen så ut til å klø seg mot blader en stund (ved å gjøre et utfall hvor den svømte på siden raskt inntil en bladkant). Det ser den ut til å ha sluttet med, men hannen gjør nå det samme, når den en sjelden gang rører seg i det hele tatt.

Jeg ramser opp litt generell info:
Akvariet er ganske "ferskt"; under to måneder siden oppstart. Før siste vannskifte (15% i uka) var det antydning til nitritt, men fint lite. GH er 6, pH er 7. Ellers fores det nokså variert, med flak, tetracichlid shrimpsticks (som deles i mindre biter først), frossen artemia og røde mygglarver. Og vegetabilske "piller" til ancistruser, som også kakaduene har knabbet litt av. Kanskje en nybegynner-tendens til litt overforing, men tror ikke det er så ille, og det er en foringsfri dag i uka. Og vi bruker en dæsj både av ectozon og havsalt. Skrik ut hvis noe av dette skulle være skrekkelig galt!

 
Postet 16.01.2006 kl. 16:08
[Rapportér innlegg]
4  

Therese
Medlem female.gif
Fra: Blindern
hvis man utelukker introduksjonen av de nye fiskene, så høres det mistenkelig likt ut som problemet jeg har hatt med mine også.

mine tre forrige ble passive og spiste ikke, og så døde de... nummer to fikk utstående øyne, fikk et par tips om at den kan ha blitt syk av røde mygglarver! det er visst noe i dem som kakaduene ikke tåler...

nummer fire ser ut til å være i fin form foreløbig. har sakte men sikkert forsøkt å senke ph fra 7 til 6, siden de skal ha litt surt vann. og kuttet ut mygglarvene.

jeg spurte en i dyrebutikken, og han sa at de som heter double red, er en oppdrettsvariant som kanskje ikke tåler like mye som de med gulere hale.

jeg krysser fingrene for at det går bra denne gangen.

 
Postet 16.01.2006 kl. 16:27
[Rapportér innlegg]
5  

Frank Angell
Medlem male.gif
Fra: Hjemme
Høres ut som det kan være bukvannsott som har rammet kakadue-hannen.
Struttende skjell, at den gjemmer seg osv er klassiske tegn på dette. Om sykdommen er kommet så langt at skjellene strutter, er det lite å gjøre for fisken.

Akkurat hva som har vært med på å svekke fisken slik at den fikk denne infeksjonen i buken, er ikke alltid like lett å si. Men som Therese er inne på; røde myggisser er ikke alltid det beste snacs-foret til ciclider.

Når det gjelder salt: hvorfor salter du vannet? Det er en ganske vanlig nybegynnersak, men det er i 99% av tilfellene unødig. Var selv ivrig salter tidligere, men har endelig våknet.
Jeg ville kuttet ut saltet med en gang, da dette ikke har gode egenskaper på sikt.

Håper at du finner ut av hva det er, og fisken overlever. Om du vil lese mer om bukvannsott, er det litt info om denne i sykdomsartikkelen vår

Ex-akvarist
 
Postet 16.01.2006 kl. 18:21
[Rapportér innlegg]
6  

martin
Medlem male.gif
Fra: Oslo
Nå ser det dårlig ut: Blødende øye, det vil si, rød rand i underkant av det ene øyet. Og den har sluttet å gjemme seg, men holder seg i overflaten. Tror det må skje et lite mirakel i dag hvis jeg ikke skal koke den i kveld. Men dette rimer ikke med bukvannsott, gjør det vel?

Her er en muligens irrelevant observasjon: Vi tror den kanskje greide å spise en halv ert like før den ble syk. Det høres rimelig ut at det kan skape trøbbel i en liten mage.. Erten var beregnet på en ancistrus, men kakaduen slukte den. Nå tok den ofte relativt store steiner og annet i munnen for å spytte det ut igjen senere, men vi så iallfall aldri den spytte ut erten.

Frank: Jeg saltet etter råd fra en dyrebutikk. Ble anbefalt 4-5 spiseskjeer (!) til 63 liter. Det ante oss kanskje at det var drøyt, iallfall halverte vi den doseringen. Siden har vi tilsatt mindre eller ingenting når vi har skiftet vann, da lesning av forskjellige nettfora gjorde oss usikre på om det var så lurt å salte, iallfall så mye. Hvilket du bekrefter.

Therese: En viss trøst i å vite at vi ikke er de eneste som rammes. Forøvrig er ikke kakaduene våre av double red-typen, heller ikke noen av de andre fargerike variantene. Men syk ble den. Vi senker også pH'en litt etter litt, men er så nervøse for å gjøre noe brått at den i praksis ligger stabilt på 7..

 
Postet 17.01.2006 kl. 10:49
[Rapportér innlegg]
7 Røde mygglarver

munda
Medlem female.gif
Fra: Bodø
Therese og Frank: Hva er det i røde mygglarver som er farlig? Hva med svarte og hvite mygglarver, evt andre lev./frossen fôr?
Er det farlig for alle typer fisk?
På hvilken måte skader det fisk?
(Avsporing, men...)

Føler med deg, Martin! :(

 
Postet 17.01.2006 kl. 12:37
[Rapportér innlegg]
8  

Frank Angell
Medlem male.gif
Fra: Hjemme
Har hørt og lest at røde mygglarver inneholder en eller annen bakterie som ikke alle fisker tåler. Har desverre ingen konkrete beviser på dette, men likevel vil jeg nevne det.
For ciklider som lever i vann med relativt høy ph (malawi\tangnyika) er det andre forhold som spiller inn, de reagerer mest på en del av de forurensinger røde mygglarver inneholder, i tillegg til at disse er meget "sure"(lav ph).
Det som ofte skjer med fisk som eter røde mygglarver, som dem ikke tålte, er at de får en kraftig infeksjon i buken. Infeksjonen vil spre seg til alle organer, og derfor får de den karakteristiske sprengte buken, med skjellreising.

Selv bruker jeg kun røde mygglarver til tetrafisker, og maller. Resten får klare seg med andre typer frossentfor. Favoritten hos de fleste fiskene mine er helt klart krill.

Hvite og sorte mygglarver skal være mye bedre for alle fisk, spesielt for dvergciklider. Ellers skal artemia, cyklops osv være helt harmløse for dvergciklider (sånn bortsett fra at dem har en tendens til å forspise seg)

Ex-akvarist
 
Postet 17.01.2006 kl. 17:37
[Rapportér innlegg]
9  

martin
Medlem male.gif
Fra: Oslo
Da var det gjort: Den er kokt.. Dropper røde mygglarver heretter, for sikkerhets skyld. Takker for rådene.

Men et lyspunkt: Indianergobiene flørter som besatt mellom sverdplantene. Nesten symbolsk; liv og død :)

 
Postet 17.01.2006 kl. 19:51
[Rapportér innlegg]
10  

Frank Angell
Medlem male.gif
Fra: Hjemme
Ganske pussig det der at det fort kan bli litt lek av at en fisk forlater karet.

Syndt forresten med kakaduen.

PS: om du gir fiskene erter, er det en fordel å fjerne skallet fra disse.
Opplevde ett par ganger forstoppelse når glupske matvrak kastet i seg hele erter.
Dette skal vistnok skyldes at skallet på erter er ganske tungt å fordøye. Vet ikke om den erta fisken trolig slukte hadde skall eller ikke, men nenver det bare i forbifarta ;)

Glemte også å si at saltmengen dere fikk anbefalt er noe høy til annet en sykdomsbehandling.
Men som du sikkert forsto, salt er ikke nødvendig til vanlig :)

Ex-akvarist
 
Postet 17.01.2006 kl. 21:16
[Rapportér innlegg]